agyvérzés tünetei és okai

Posted on 31-03-2023 , by: totaldigital , in , 0 Comments

agyvérzés tünetei és okai

Az agyvérzés tünetei közé tartozik a súlyos fejfájás, az elmosódott látás, a test egyik oldalán gyengeség és a merev nyak. Az agyvérzés olyan orvosi vészhelyzet, amely kórházi kezelést igényel.

A vérzés az agyon vérzésnek nevezhető, amely egy típusú stroke. A vérzés fajtája attól függ, hogy hol fordul elő az agyban. Például, ha valaki eltalálja a fejét, akkor szubdurális hematómát tapasztalhat. Itt a vér kiszivárog a sérült vénákból a membránba, amely az agyat lefedi, és nyomást gyakorol a felhalmozódásra.

Bár az agyvérzés halálos lehet, a gyógyulás lehetséges. Egy személy hosszú távú szövődményeket is tapasztalhat, például epilepsziát vagy memóriaproblémákat.

Lehet, hogy az agyban nincs figyelmeztető jelzés. Például ez akkor történhet, amikor valaki leesik, és eltalálja a fejét.

Ha gyengeség van az erek falán, akkor duzzadhat vagy duzzadhat, amelyet aneurizma néven ismert. Az aneurizma hirtelen figyelmeztetés nélkül megszakadhat, és vérzést okozhat az agyban.

A fizikai aktivitás vagy törzs aneurizma szakadást okozhat. Ez az oka annak, hogy az agy vérzése akkor fordulhat elő, ha valaki valami nehézséget felemeli, vagy erős érzelmeket érez, például haragot, ami vérnyomásuk emelkedését okozza.

A tünetek változhatnak, attól függően, hogy hol történik a vérzés. Az agy különböző részei felelősek a különféle funkciókért, például beszéd, memória vagy mozgásért.

Az agyon vérzett személy tapasztalható:

 • Hirtelen súlyos fejfájás
 • Merev nyak
 • Érzés vagy létezés Beteg
 • Zavart
 • A fényre való érzékenység
 • Nehéz mozogni vagy sétálni
 • Rázás
 • rohamok
 • Kihúzás

Az embernek stroke tünetei is lehetnek. Az embereknek emlékezniük kell a jelekre és a tennivalókra, a rövidítés gyors felhasználásával:

 • Arc leeső
 • kar gyengesége
 • Beszédpiszkálás
 • Ideje felhívni a 911 -et. Az embernek mindig hívnia kell a 911 -et, ha valaki vérzés tüneteit tapasztalja, vagy stroke.

  Agy vére a bukásból

  A súlyos fejsérülés agy vérzést okozhat. Minden súlyos fej trauma sürgős orvosi ellátást igényel. Az ilyen típusú sérülésekkel rendelkező emberek:

  • kimenetelnek
  • zavarosnak tűnnek
  • Nehezen beszélnek
  • Legyen beteg
  • A fülükből származó vér vagy folyadék jön
  • Nehéz ébren maradni

  szakadt aneurizm

  Egy szakadt aneurizma kannás kannás kannás kannás kannát képes vérzést okoz az agyban. Az aneurizmákat nehéz lehet felismerni, mielőtt azok felrobbantanak, de a gyakori tünetek közé tartozik a fejfájás vagy a kettős látás. Amikor repednek, akkor a fej traumára vagy a vérnyomás szintjének emelkedésére reagálhat.

  Kockázati tényezők

  Bármi, ami károsítja az ereket, növelheti az ember kockázatát az aneurizma szempontjából. A kockázati tényezők a következők lehetnek:

  • Túlzott alkoholfogyasztás
  • Magas vérnyomás
  • életkor
  • Szex
  • Race
  • A stroke családtörténete

  Az idősebb férfiak és nők nagyobb stroke -os kockázatot jelentenek, de ez sok embert is érinthet 65 év alatt.

  A terhesség, a fogamzásgátló felhasználás és a hormonpótló kezelés mind szerepet játszhat a stroke kockázatának növelésében.

  Az Egyesült Államokban az első stroke kockázata kétszer olyan magas a fekete embereknél, a fehér emberekhez képest. Ennek oka az lehet, hogy a cukorbetegség és az elhízás kockázata magasabb a fekete populációkban.

  Az a személy, aki stroke -ot kapott, nagyobb a másik stroke kockázata. Az a személy, aki szívrohamot tapasztalt, szintén növeli a stroke kockázatát.

  A májbetegség egy másik tényező, amely növelheti az ember stroke kockázatát. Az a személy, aki káros a májában, szintén növelheti a test vérzésének kockázatát.

  gének is részt vehetnek. Az agyi amiloid angiopathia egy genetikai állapot, amely életkorral elvesztheti az agyi funkciót. A fehérjék az agy artériás falai körül épülnek fel, és ez növelheti a demencia, a stroke és az epilepszia kockázatát.

  Diagnózis és tesztelés

  Nyilvánvaló lehet, hogy az embernek tüneteik miatt agy vérzik. Az egyértelmű okok és kockázati tényezők, például a fejsérülés vagy a korábbi stroke, szintén segíthetnek az agy vérzésének diagnosztizálásában.

  Az embernek általában tesztekre van szüksége a kórházban az agy vérzésének diagnosztizálásához. A leggyakoribb egy CT-vizsgálat, ahol a röntgen sorozat 3D-s képet alkot az agyról.

  Aneurysma esetén az orvos beadhat egy festéket az erekbe, amelyek röntgenfelvételen jelennek meg, hogy megtalálják azt.

  Az ágyéki punkció szintén ellenőrizheti a vérzés jeleit. Az orvos egy kis folyadékmintát vesz a gerinc alsó részéből tűvel.

  Ha ezek a tesztek azt mutatják, hogy egy személynek agyvérzése van, a nyomon követési tesztek több információt adhatnak a kezelési terv előállításához.

  kezelés

  A kezelési lehetőségek változhatnak. Attól függ, hogy egy embernek agya, vérzése tapasztal -e, vagy például az egyik veszélyben van -e, ha aneurizma van.

  megsértetlen aneurysma

  Ha egy személynek megszakadatlan aneurizma van, a sebész tekercset fog végrehajtani. Katétert fognak vezetni a kis fémtekercsek beépítésére az aneurizmába. Ez megállítja a vért az véredénybe, és lezárja a fő artériából, hogy megakadályozzák, hogy később duzzadjon és felrobbanjon. Az eljárást az ember életében többször is meg lehet tenni.

  A sebész elvégezheti a vágási eljárást is, ahol fémkapcsot helyeznek az aneurizma aljára, hogy megakadályozzák a vér bejutását.

  Agy vérzése

  Azonnali kezelés az agy vérzésének gyógyszeres kezelés után. Ez enyhítheti a fájdalmat és megakadályozhatja a repedezett aneurizmához kapcsolódó rohamokat.

  Ha az aneurizma az agy vérzését okozza, akkor egy személynek műtétre lehet szükség a szakadt erek javításához.

  A vérzés típusai az agyon

  Az agyban kétféle vérzés létezik: intracerebrális vérzés, ahol a vérzés az agyszövetben fordul elő, és a szubarachnoid vérzés, ahol a vérzés történik az agy felületén.

  Az agyvérzéshez vezető fejsérülések általában szubarachnoid vérzések, míg a magas vérnyomás az intracerebrális vérzés gyakoribb oka. Mindkét típusú agyvérzés hasonló tünetekkel rendelkezik.

  Az agyvérzés a stroke -esetek körülbelül 13% -át okozza. A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint a stroke gyakoribb oka az, amikor az agy véráramában elzáródnak. Ezt ischaemiás támadásnak nevezik.

  Szövődmények

  Az agyvérzésnek számos szövődménye lehet, és néhányuknak hosszabb ideig tart, mint mások.

  Korai szövődmények

  Aneurysma ismét felrobbanhat, hogy újabb vérzést okozjon. A kockázat az első vérzés utáni első napokban magasabb. A tünetek megegyeznek a kezdeti agyvérzéssel, de gyakran súlyosabbak.

  Az agy vérzése után az erek görcsös és keskeny lehet. Ez csökkenti az agy vérellátását, és agykárosodást okozhat. A tünetek között szerepel az álmosság és a stroke -hoz hasonló jelek.

  A folyadék felépülhet az agyra az agy vérzése után. Ez nyomást gyakorolhat az agyra, és az ember számára fejfájást, hányást és elmosódott látást okozhat.

  Későbbi szövődmények

  Egyéb szövődmények hosszabb ideig tarthatnak, és ezek a következők:

  • A memória problémái
  • Koncentráció
  • Hangulat rendellenességek
  • Viselkedési változások

  Outlook

  A Brain Aneurysm Foundation szerint, amikor egy aneurysma megszakad, egy személy, egy személyé A túlélési arány 50%. Az a személy, aki túléli az agyvérzést, szintén szövődményei vannak. Az emberek kb. 66% -ánál neurológiai problémákat fog tapasztalni, például a beszéd vagy a memória problémáit.

  Megelőzés

  Számos dolgot megtehet az agy vérzésének megakadályozása érdekében. Néhány tényező azonban nem kontroll, például genetika.

  Lépések Az agyvérzés megelőzése érdekében az ember megteheti:

  • Egészséges étrend fogyasztása
  • A stressz csökkentése
  • A korlátozás korlátozása Só és zsírbevitel
  • A dohányzás abbahagyása
  • Az alkoholfogyasztás korlátozása

  A cukorbetegségben szenvedő személyek orvosi szakemberek támogatásával képesek kezelni tüneteit. A szívbetegségben szenvedő embereknek tanácsot kell kérniük a kezeléssel kapcsolatban. Szedhetnek gyógyszereket vagy műtétet végezhetnek az agy vérzésének kockázatának csökkentése érdekében.

  Tudjon meg többet az egészséges étrendről itt.

  Összegzés

  Az agyvérzés súlyos orvosi sürgősség. Valakinek hívnia kell a 911 -et, ha egy személynek stroke vagy vérzés tünetei vannak az agyban.

  A gyógyulás lehetséges, de egy személynek szövődményei lehetnek. A kezelés utáni orvosi szakember általi szoros felügyelet hozzájárulhat a szövődmények kockázatának csökkentéséhez.

  • Neurológia/idegtudomány

  Az orvosi hírek manapság szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

  szerkesztői politika elolvasásával.

share: